Musiikki – luova harrastus?

Lukiossa jakso vaihtuu, ja olen nyt koeviikolla päässyt taas käymään opiskelijoiden kanssa mielenkiintoisia keskusteluita musiikista ja elämästä. Yksi toistuva aihe on klassisen musiikin soittotunnit ja niiden suorituskeskeisyys.

Eräskin opiskelija valitti, kuinka into musiikin tekemiseen lopulta kuoli, kun soitonopettajien mielestä hän ei osannut tarpeeksi hyvin, eikä oppinut tarpeeksi nopeasti.

Seuraavassa keskustelussa toinen opiskelija kertoi turhautumisen tunteesta, kun huomasi että 11 vuoden harrastamisen jälkeen ei käytännöllisesti katsoen osannut soittaa mitään. Paitsi sonaatteja nuoteista keskinkertaisesti.

Säveltämistä kokeilun kautta
Säveltämistä kokeilun kautta. Kuva: MH.

Oman selloharrastukseni alkuvuosina kuulin usein lausahduksen: “Ihana kun sinulla on noin luova harrastus.” En ymmärtänyt mitä he tarkoittivat. Miten niin luova harrastus? Soittotunneilla ja orkesterissa soitettiin satoja vuosia vanhoja sävellyksiä suoraan nuoteista. Sävelpuhtaus oli ykkösasia. Touhu oli kyllä useimmiten ihan kivaa, mutta ilman nuotteja en osannut soittaa edes Ukko Nooaa, puhumattakaan että olisi pitänyt improvisoida tai säveltää kappaleita itse. Ei sen puoleen, ei sitä osannut kaivatakaan.

Klassisen musiikin opiskelu on perinteisesti ollut teknisten taitojen hinkkaamista ja matkimista, ei luovan ilmaisun opiskelua. Poikkeuksena saattaa olla säveltämisen opiskelu, josta minulla ei ole kokemuksia, mutta sen pariinhan hakeutuvat vain ne parhaimmat tai nörteimmät. Nykyään tilanne on toivottavasti muuttumassa. Vapaasäestys ja improvisointi kuuluvat kaikille soitonopiskelijoille ainakin paperilla ja erillisiä improryhmiä kokoontuu musiikkiopistoissa ympäri maan. Tietysti jos opettaja ei ole itse tottunut luovaan musiikin tekemiseen, miten hän sitä luontevasti opettaisi eteenpäin?

Pop- jazz -puolella oman ilmaisun ja musiikillisen keksimisen tukemista on ollut luonnostaan enemmän johtuen tyylilajeihin kuuluvasta soolojen soiton perinteestä. Koulumusiikissa, jossa tekeminen nojaa vahvasti pop-musiikkiin, luovuuden kukat eivät kuitenkaan kuki riittävästi.

Itselläni on kokemusta lähinnä lukion musiikin opetuksesta. Opetussuunnitelmissa mainitaan musiikillinen keksiminen ja sitä yritetään opetukseen sijoittaakin, mutta suurin osa ajasta käytetään instrumenttien ja laulutekniikan opiskeluun, jo sävellettyjen biisien treenaamiseen, yhteissoittoon ja muihin teknisiin taitoihin. Kerätään ikään kuin sanavarastoa ja opetellaan kielioppia, mutta pidetäänkin vain valmiita puheita, eikä kirjoiteta omia.

Rytmikudos rakentumassa
Rytmikudos rakentumassa

Onko musiikki teknisesti niin vaikea taiteenlaji, että luova keksiminen voidaan aloittaa vasta vuosien harjoittelun jälkeen, kun hallitaan koko sellon otelauta tai kaikki pianon koskettimet? Kuvataiteessahan luodaan omia maisemia ja kuvia heti kun opettaja on esitetellyt uuden välineen oli se sormivärit tai tietokoneohjelma. Mallista piirtäminen tai maalaaminen lienee vain yksi osa kuvataiteen opintoja.

Luovuuden yhteydessä puhutaan usein luovuutta rajoittavista resursseista, kilpailusta ja ajan puutteesta ja siitä, kuinka näistä pitäisi päästä eroon. Luovuuden ammattilaisten kohdalla rajoja ei saisikaan olla, mutta aloittelijoiden kohdalla rajoitukset nimenomaan helpottavat luovuutta: jos käytössä on vain kaksi sointua, kuka vain pystyy soittamaan niitä vuorotellen ja luomaan oman biisin. Lopputulos ei ehkä nouse Teoston soitetuimpien kappaleiden tilaston kärkeen tai synnytä uutta haaraa musiikin sukupuussa, mutta harvoinpa näin käy, vaikka olisi täysin vapaat kädet alusta lähtien ja genren tuntemus huipussaan.

Opettajan tehtävänä on tarjota huolella rajatut vaihtoehdot, joiden avulla aloittelijakin voi improvisoida niin, että lopputulos kuulostaa hyvältä. Taitojen kehittyessä vaihtoehtoja annetaan lisää ja aletaan keksiä itsekin, kunnes lopulta sanavarasto (jazz-musiikissa voisi puhua vaikka likkivarastosta) on niin laaja, että ajatuksensa voi pukea niihin.

Seuraava ongelma onkin sitten keksiä jotain sanomisen arvoista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: