Theremin-syksy

23. syyskuuta 2012

Theremin-rintamalla on tänä syksynä ollut mukavasti sähkoä. Ainakin Theremin World -sivustolla on riittänyt raportoitavaa tasaiseen tahtiin. Jos tämä maailman ensimmäinen elektroninen soitin kiehtoo, kannattaa seurata yllämainittua sivustoa vaikka rss-syotteillä!

Suomalaisten kannalta kiinnostavin tapahtuma oli Kalevi Ahon theremin-konserton kantaesitys 10. lokakuuta. Saksalainen thereministi Carolina Eyck ja Lapin kamariorkesteri esittivät Ahon Kahdeksan vuodenaikaa Rovaniemen Korundi-salissa. Päivämäärä oli itsellänikin kalenterissa jo keväällä, mutta valitettavasti ei sitten kuitenkaan ollut mahdollisuutta lähteä arki-iltana napapiirille. Onneksi Yle radioi konsertin 17.10. ja se on kuultavissa Areenassa marraskuun puoliväliin saakka (konsertto alkaa 21 minuutin kohdalta).

Kannattaa kiinnittää huomiota Eyckin todella hienoon theremin-soundiin. Alun matala rekisteri kuulostaa sellolta tai joltain matalalta ja mystiseltä jousisoittimelta. Korkeammissakin äänissä on lämmin soundi ja paljon dynamiikkaa. Eikä ihme, että jousisoittimen sävyjä loytyy, onhan Eyck soittanut myos alttoviulua. Biisi on muutenkin mielestäni onnistunut; orkesterin ja thereminin soinnit ja soittotavat on istutettu hyvin yhteen. Eyck muuten myos laulaa kappaleen loppupuolella.

Kuvassa Carolina Eyck ja Moog Etherwave Pro. Kuva: Michael Barolet.

Toinen theremin-tapahtuma, joka on parhaillaan loppusuoralla, on syntikoistaan ja theremineistään tunnetun Moog-yhtion järjestämä halloween-kilpailu. Siinä pyydettiin theremin-harrastajilta teemaan sopivia videoita, jotka ladattiin youtubeen. Nyt on kolme finalistia valittu, joista ainakin oma suosikkini loytyi helposti. Palkintoina on Moogin efektilaitteita. Hauskaa, että tällaisia järjestetään ja että ihmisiltä loytyy aikaa ja intoa osallistua!