Fame: Kallion lukion uuden salitekniikan tulikaste

5. toukokuuta 2014

Kallion lukiossa on parhaillaan käynnissä Fame-musikaalin esitykset. Esityspaikkana on lukion oma "Alasali", jonka sähkö- ja esitystekniikka on uusittu. Vaikka erilaisia produktioita on tehty salissa jo tiuhaan tahtiin vuoden mittaan, Fame on varsinainen tulikaste, jossa tekniikka on maksimaalisessa käytössä. Kerron tässä lyhyesti äänentoiston toteutuksesta.

Musikaalissa on 35 näyttelijä–tanssija–laulajaa. Näistä 17:llä on langaton mikrofoni. Kuutta mikrofonia vaihdetaan kohtausten välillä näyttelijältä toiselle. Lisäksi kolmessa onstage-instrumentissa on langaton lähetin. Koulun omien langattomien järjestelmien lisäksi saimme lainakalustoa Opetusviraston Mediakeskuksesta ja Sibelius-lukiosta. Kallion vanhoihin lavalier-tyyppisiin mikrofoneihin (AKG CK77 ja C417) vaihdettiin liittimet, jolloin ne saatiin toimimaan uusien lähettimien kanssa ja näin ollen saivat uuden elämän. Lähes kaikille näyttelijöille saatiin järjestettyä huomaamaton, ihonvärinen mikrofoni, joko nappimikki tai headset.

Salin neljä kiinteästi asennettua vastaanotinta on kytketty antennisplitterin kautta ulkoisiin antenneihin. Kaikki muut vastaanottimet toimivat omilla antenneillaan. Tämä on toiminut yllättävän hyvin, vaikkakin katvealueita ilmenee parissa tilanteessa, jossa näyttelijät siirtyvät pois lavalta ja pois vastaanottimien suorasta näköyhteydestä.

Mikserijärjestelmänä salissa on Allen&Heath iLive-T112 ja siihen kuuluva lavaräkki iDR-32. Allen&Heathin järjestelmässä mikserin "aivot" sijaitsevat lavaräkissä, ja miksauspöytä on pelkkä kontrolleri mixrackille. Data kulkee saliin kiinteästi asennettua CAT5-kaapelia pitkin. Järjestelmän 32 mikkikanavaa ovat viimeistäkin myöten käytössä.

iLive on osoittautunut käteväksi musikaalikäytössä. Tarpeeksi suuri käyttöpinta ja 28 feideriä helpottavat isojen kuoro- ja bänditilanteiden hallintaa. Myös kanavalohkojen joustava määrittely mihin tahansa tehtävään on helpottanut työskentelyä. Scenejä on musikaaliin ohjelmoitu reilut neljäkymmentä, vaikka erilaisia miksaustilanteita on toki paljon enemmän. Scenet ohjaavat lähinnä muteja ja joidenkin kanavien tasoja, mutta etenkin laulukohtauksissa niiden avulla vaihdetaan DCA-ryhmiä ja yksittäisiä kanavia (esim. taustalaulut ja solisti) päällimäisenä näkyviin liukuihin, jolloin niihin pääsee nopeasti käsiksi, eikä niitä tarvitse kaivaa layereista. Scene-ohjelmointiin liittyvien erilaisten konfiguraatioiden kanssa on joutunut pähkäilemään melko paljon ja opettelemaan iLiven logiikka, mutta pöydän joustavuus on näyttänyt kyntensä.

Bändin kapellimestari-kitaristilla on "orkesterimontussa" läppäri, joka toimii miksauspöydän ohella toisena lavaräkin kontrollerina. Koneessa olevalla iLive Editorilla bändi voi siis tehdä omat monitorimiksauksensa. Kaikilla soittajilla on kuulokkeet ja oma monitorimiksaus. Tämä pitää lavavolyymin mahdollisimman pienenä ja mahdollistaa sen, että kapellimestari ja rumpali voivat huomaamattomasti laskea biisejä käyntiin talkback-mikrofoneihin, joiden ääni kuuluu kaikkien soittajien luureissa. Myös etupäästä voi puhua soittajille ja vaikkapa kehua heitä kesken keikan!

Laulajien monitorointi on toteutettu kolmella sidefillillä. Niistä ajetaan lähinnä bändin bassoa, kitaraa ja koskettimia. Myös laulua on varovaisesti ajettu monitoreihin, mutta kiertojen välttämiseksi tasot ovat pienellä. Yllättävä kyllä kukaan ei ole vielä tilannut omaa lauluaan enempää monitoreihin, ja hyvä niin. Monitoreissa on toki melko rankat EQ:t kiertotaajuuksilla, mutta kierto ei ole kovinkaan monen desibelin päässä varsinkaan silloin, kun kaikki 17 mikkiä ovat yhtä aikaa päällä. Vielä en kyllä ole saanut mikkejä kiertämään muuten kuin kerran yhden kappaleen lopussa, ja silloinkin kierto lähti etupäästä. Toivotaan, että äänimaisema pysyy siistinä koko esitysviikon.

Lavapäässä työskentelee yksi opiskelija lähinnä langattomien mikrofonien parissa, mutta hän ratkoo tarvittaessa myös muita teknisiä ongelmatilanteita. Saliin on asennettu Clear-Comin sisäpuhelinjärjestelmä, mutta koska lavateknikko joutuu liikkumaan paljon ja järjestelmä ei ole langaton, päädyimme kuitenkin erillisiin PMR-radiopuhelimiin ja nappikuulokkeisiin.