Radio Changes ja radion merkitys

13. lokakuuta 2014

Terveisiä Johannesburgista! Radio on tämän mantereen ja maan tärkein media, siitäkin huolimatta että televisio tuli Etelä-Afrikkaan "jo" 70-luvulla. Radio pitää pintansa myös Internetin rinnalla, sillä Etelä-Afrikassakin netin ääreen pääsee vasta alle 40 prosenttia väestöstä.

Radio on kaikkien saavutettavissa, sillä se on teknisesti suhteellisen yksinkertainen järjestelmä sekä lähetystekniikaltaan että varsinkin vastaanottopäässä. Veivattavalla radiolla pääsee kiinni lähetysvirtaan, vaikka sähköt olisi poikki tai ei olisi varaa paristoihin. Matalilla lähetystehoilla toimivat paikallisradiot (community radios) ovat suosittuja ja pitävät yhteisöä kasassa pitämällä yhteisön äänen esillä ajankohtaisissa asioissa ja käyttämällä kuulijoiden omaa kieltä ja puhetapaa.

Tästä inspiroituneena olemme Kaisa Osolan kanssa järjestäneet itsemme Johannesburgiin vuodeksi ja aloittaneet radiotyöpajan Westbury Youth Centressä. Sivuprojektina julkaisemme mielenkiintoisten ihmisten haastatteluita aiheesta radio ja muutos blogissamme RadioChanges.org. Miten radio on muuttanut heidän elämäänsä, miten he ovat muuttaneet radiota tai miten he haluaisivat radion muuttuvan. Kun radiolla on niin vahva asema Afrikassa, onko sillä edes tarvetta muuttua tai kehittyä?

Kolme juttua on nyt tehty, kaksi Suomessa ja yksi täällä Johannesburgissa. Lisää on tulossa tasaiseen tahtiin. Kuuntele ja nauti. Lisäksi Radio Changes ohjaa kuulijan myös Westbury Youth Centren radiotyöpajan julkaisuihin. Toistaiseksi niitä on vasta muutama, koska taitojen opettelu on alussa, mutta tulossa on huikeita ja koskettavia tarinoita Westburystä ja kauempaa. Stay tuned!